Frank’s ervaringen als student IVK bij 2-Rescue

Als student Integrale Veiligheidskunde aan Avans Hogescholen werd Frank benaderd om deel te nemen aan een training voor de Mobiele Eenheid (ME). 2-Rescue begeleidde hier de studenten en bood hen inzicht in de werkwijze van de professionele hulpdiensten. Na deze eerste kennismaking had Frank de smaak te pakken: hij meldde zich direct aan voor andere ME-trainingen en groeide van hieruit door. Zo leerde Frank steeds meer Acteurs Fysieke Veiligheid (AFV) van 2-Rescue kennen: “Het enthousiasme dat ik vanuit hen ontving over de vele verschillende werkzaamheden van 2-Rescue, zorgde ervoor dat ik heel nieuwsgierig werd naar de andere soorten oefeningen.” Al gauw participeerde Frank in oefeningen voor Officieren van Dienst, Grof en Extreem Geweld (GEG) en ondersteunde hij de vaccinatiestraten als EHBO’er in tijden van Covid-19. 

Zijn mooiste herinnering? Een oefening voor het Nederlandse en Duitse leger, waarbij onze acteurs uit een noodgebied werden geëvacueerd. “Deze oefening was om vele redenen bijzonder voor mij. Allereerst betrof het een meerdaagse oefening, waardoor ik van dichtbij kon zien hoe de AFV’ers hun rol verder uitdiepten aan de hand van de gekregen feedback. Daarnaast mocht ik als geëvacueerde burger reizen met militair materieel, zoals transportvliegtuigen, helikopters en marineschepen. Dat was heel speciaal. Ten slotte vond de oefening plaats in Duitsland, gedurende Bevrijdingsdag. Dat gaf deze evacuatieoefening een andere lading voor de Nederlandse delegatie. Zoiets van dichtbij meemaken, was voor mij een hele mooie ervaring.”

De oefening Schneller Adler, die hierboven door Frank wordt omschreven, gaf hem het benodigde inzicht in de werkwijze van 2-Rescue: “Wat ons uniek maakt is dat het nooit té gek kan zijn. Ieder oefendoel dat de opdrachtgever getraind wil hebben, wordt in een creatieve opdracht gegoten. Het is mooi om te zien dat mijn collega’s zich er hard voor maken om het beste resultaat neer te zetten, maar het is nog mooier dat zij tegelijkertijd blijven reflecteren op de inzet en op het handelen van individuele personen. Van de hulpverleners én zichzelf.”