http://Een%20Acteur%20Fysieke%20Veiligheid%20bij%20de%20weerbaarheidstraining%20Omgaan%20met%20Agressie%20van%202-Rescue

Omgaan met agressie

De agressie tegen hulpverleners neemt toe en toe. Dat kan blauwe plekken opleveren, fysiek én mentaal. Wij leren je verschillende vormen van agressie te herkennen, maar we bieden je ook inzicht in je eigen gedrag bij blootstelling aan agressie. Waardoor word jij bijvoorbeeld getriggerd? Wat is je primaire reactie? Wat zijn je pijnpunten? Hebben we dit duidelijk, dan gaan we werken aan speciale handelingen die passen bij jouw persoonlijkheid. Je krijgt dus geen trucjes voorgeschoteld die niet bij je passen, want dan sla je de plank compleet mis.

Zodra je de theorie begrijpt en weet hoe jij handelt, brengen wij dit in de praktijk. Dit kan op bij jou op locatie, maar ook op de locatie van een passend oefenobject. Met onze Acteurs Fysieke Veiligheid (AFV) toetsen wij of jouw handelen in de praktijk overeenkomt met wat je zojuist geleerd hebt. Het agressiebeleid van jouw organisatie is hierbij het uitgangspunt.  Hierbij houden we vooral ook het non-verbale gedrag in de gaten, want daardoor escaleren de meeste confrontaties. Natuurlijk bekijken we ook welke uitspraken het meeste weerstand oproepen. Hierna komen we samen met onze AFV’er die uitlegt waarom sommige uitspraken weerstand oproepen. 

Vervolgens duiken we nog eens dieper de theorie in. Samen bekijken we welke theorieën en handelingen jouw omgang met geweld kunnen verbeteren. We gebruiken hierbij onder anderen de Roos van Leary. Het agressiebeleid van jouw organisatie komt hier nog eens in terug. We maken je bewust van jouw positie én je houding over het beleid. Want nee moeten zeggen, als je eigenlijk ja wil schreeuwen… Dat is best lastig. 

Als je alle nieuwe theorie helemaal onder de knie hebt, dan gaan we het nog eens in de praktijk beoefenen. Hoe de-escaleer je de situatie nu? En voelt dat ook echt als jezelf? Dan zijn we helemaal compleet. En dit levert het op:

  • Meer inzicht in de verschillende soorten agressie;
  • Meer zelfvertrouwen;
  • Praktische vaardigheden;
  • Kennis over het voorkomen van agressie;
  • Kennis over het wegnemen van agressie;
  • Duidelijkere grenzen kunnen stellen;
  • Hanteerbare technieken om veilig fysiek in te grijpen.

We raden aan om na enkele weken een mysterie-inzet uit te voeren, zodat we kunnen toetsen of de nieuwe aanpak ook écht is blijven hangen. 

Liever direct aan de slag?

Meld je aan